perjantai 6. joulukuuta 2013

Karpalo-kinuskijuustokakku

Järjestin viime toukokuussa pop up -kahvilan, jossa teemana oli kurki. Tarjottavana oli mm. kurkisuon antimista loihdittu karpalo-kinuskijuustokakku. Kokeilin ennen ravintolapäivää paria karpalojuustokakkua, mutta lopulta päädyin kehittelemään oman reseptin kahvilaa varten. Lintuteemassa pysyäkseni: ei muuten ole pöllömpää!

Karpalo-kinuskijuustokakku on kirpakoilla sattumilla höystetty
ihanan makea hyydytetty juustokakku.

 Karpalo-kinuskijuustokakku

8 annosta

Kakkupohja
3 munaa
1 dl sokeria
1,5, dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
0,72 tl leivinjauhetta

Kinuskimousse
3 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
4 liivatetta

Karpalomousse (yht. n. 5-6 dl)
400 g Viola maustamatonta tuorejuustoa
2-3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl kuohukermaa
10 liivatetta
3-4 rkl laadukasta karpalohyytelöä
karpaloita

Aloita kinuskista mieluummin jo pari päivää ennen tarjoilupäivää. Kaada 2 dl kuohukermaa ja fariinisokeri kattilaan. Lämmitä seosta sekoitellen. Kun kinuski on kiehunut pari minuuttia, nosta kattila pois liedeltä ja kaada kinuski esim. metallikulhoon. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

Kinuskinen kerros kruunaa karpalojuustokakun.
Seuraavana päivänä paista kakkupohja. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita ja kaada taikina irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa. Kokeile esim. hammastikulla, milloin kakkupohja on kypsä. Minä paistelin useammankertaisia annoksia n. 20-40 min.

Tee karpalomousse. Lisää sokerit tuorejuustoon ja sekoittele seos notkeaksi. Vatkaa kerma toisessa kulhossa. Voit vatkata samalla kerman myös kinuskia varten, kunhan muistat ottaa neljäsosan kermavaahdosta erilleen odottamaan kinuskia. Yhdistä tuorejuusto ja kermavaahto. Lisää maun mukaan karpalohyytelöä ja karpaloita. Voit halutessasi murskata karpaloita haarukalla ennen seokseen lisäämistä. Maistele. Kun seos maistuu tarpeeksi sekä kirpeälle että makealle, lisää liivate pakkauksen ohjeen mukaann mousseen. Kaada mousse jäähtyneelle kakkupohjalle. 

Ota kinuski jääkaapista. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa toisessa kulhossa desi kermavaahtoa tai ota aiemmin vatkaamasi kerma esiin. Sekoita kinuskivaahto ja kermavaahto. Lisää liivate pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä kinuskimousse karpalomoussen päälle vuokaan. Tee lusikalla tai kuvionuolijalla pintaan raitoja.

Nosta vuoka jääkaappiin yön ajaksi. Koristele halutessasi seuraavana päivänä kokonaisilla karpaloilla.

Karpalomoussea voit käyttää halutessasi myös täytekakun täytteenä.
Ravintolapäivänä pop up kahvila Kurki tarjosi Kurkisuon karpalojuustokakkua.

Ei kommentteja: