tiistai 9. huhtikuuta 2013

Viinirypäletorttu

Meillä juhlakausi jatkuu. Joka viikonlopulle riittää lasten synttärivieraita, jotka eivät päässeet paikalle varsinaisena juhlapäivänä. Pääsen siis kokeilemaan uusia reseptejä muutaman päivän välein :)

Tämän tortun resepti on ollut säilöttynä reseptilaatikossani 8 vuotta... Olen alareunan päiväyksen mukaan repäissyt sen ruokalehdestä maaliskuussa 2005. Varsin sopivaa, että sitä kokeiltiin ensimmäisen kerran samaisena vuonna syntyneen nuoren miehen juhlissa.
Viinirypäleillä ja tomusokerilla (! ;-) ) koristeltu torttu on
täytteensä ansiosta mukavan erilaista syötävää.
Tortun täytteessä sai käyttää vaihtoehtoisesti joko vehnä- tai maissijauhoja. Kokeilin maissijauhoa, mutta omasta mielestäni jauhon maku puskee liikaa läpi, vehnäjauhon maku olisi varmasti neutraalimpi. Sen sijaan perheemme miesväki tykkäsi tortusta tällaisenaan. Vilja-allergiselle sopivan tarjottavan tästä saisi kyllä aika näppärästi muutettua.

 Viinirypäletorttu


Pohja

125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl sokeria
2 rkl kylmää vettä

Vaniljatäyte
4,5 dl maitoa
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
5 rkl vehnä- tai maissijauhoja
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle
kivettömiä viinirypäleitä
tomusokeria

Sekoita voi, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sokeri sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai monitoimikoneessa. Lisää vesi. Sekoita mahdollisimman vähän. Voitele irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Pistele pohjaan muutama ilma-aukko haarukalla. Paista pohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Valmista täyte. Kuumenna maito kattilassa kiehumispisteeseen. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vehnä- tai maissijauhot. Kaada kuuma maito keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, ettei seos tartu kattilan pohjaan. Kiehauta 1-2 minuuttia. Jäähdytä täyte kelmulla peitetyssä astiassa jääkaapissa.
Vaahdota jäähtynyt täyte ja levitä torttupohjalle. Paina kokonaiset viinirypäleet puoliksi täytteen sisään. Tarjoile torttu samana päivänä. Siivilöi tomusokeria rypäleiden pinnalle ennen tarjoilua.

Vaniljatäyte matkalla jäähtymään.
Vaahdotetulla vaniljatäytteellä täytetty torttupohja.

Ei kommentteja: