Tämän tortun resepti on ollut säilöttynä reseptilaatikossani 8 vuotta... Olen alareunan päiväyksen mukaan repäissyt sen ruokalehdestä maaliskuussa 2005. Varsin sopivaa, että sitä kokeiltiin ensimmäisen kerran samaisena vuonna syntyneen nuoren miehen juhlissa.
Viinirypäleillä ja tomusokerilla (! ;-) ) koristeltu torttu on täytteensä ansiosta mukavan erilaista syötävää. |
Viinirypäletorttu
Pohja
125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl sokeria
2 rkl kylmää vettä
Vaniljatäyte
4,5 dl maitoa
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
5 rkl vehnä- tai maissijauhoja
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
kivettömiä viinirypäleitä
tomusokeria
Sekoita voi, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sokeri sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai monitoimikoneessa. Lisää vesi. Sekoita mahdollisimman vähän. Voitele irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Pistele pohjaan muutama ilma-aukko haarukalla. Paista pohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Valmista täyte. Kuumenna maito kattilassa kiehumispisteeseen. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vehnä- tai maissijauhot. Kaada kuuma maito keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, ettei seos tartu kattilan pohjaan. Kiehauta 1-2 minuuttia. Jäähdytä täyte kelmulla peitetyssä astiassa jääkaapissa.
Vaahdota jäähtynyt täyte ja levitä torttupohjalle. Paina kokonaiset viinirypäleet puoliksi täytteen sisään. Tarjoile torttu samana päivänä. Siivilöi tomusokeria rypäleiden pinnalle ennen tarjoilua.
Vaniljatäyte matkalla jäähtymään. |
Vaahdotetulla vaniljatäytteellä täytetty torttupohja. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti