sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Voileipäkakkuja ja muita leipätekeleitä

Voileipäkakkuja olen tehnyt vain pari kertaa. Ensimmäisen tein mieheni mummon 85-vuotissyntymäpäiville viitisen vuotta sitten. Tein kakkuun kaksi kerrosten väliä lämminsavulohitahnalla (kaksi erilaista ohjetta alla) ja yhden ihan tavallisella munavoilla. Leipänä käytin sekä ruisvuokaleipää että vaaleaa paahtoleipää.

Lämminsavulohivoileipäkakkua.
 
Toisen kerran kokeilin voileipäkakun tekoa esikoisen Star Wars -teemaisille 8-vuotisjuhlille. Täytteiden ohjeet nappasin Kinuskikissalta.

Kinkkutäyte:

200 g vähärasvaista palvikinkkua
1 ½ maustekurkkua
100 g purjoa
2 prk (á 125 g) piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)
200 g ranskankermaa
2 tl sinappia

Salamitäyte:

150 g salamin- tai meetwurstinsiivuja
2 punaista paprikaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa

Kakun koristelussa oli keltaista paprikaa, cheddarsulatejuustoa ja oliivinpaloja.
Voileipäkakku mallia C-3PO.
Mieheni mummon syntymäpäiville olen tehnyt myös muunlaista suolaista leipää. Tässä tarjolla on lämminsavulohirieskarullia ja kylmäsavuporotahnalla päällystettyjä ruislimpun viipaleita. Ruislimpusta otin palasia sydämenmallisella piparkakkumuotilla. Tämäkin ohje Kinuskikissalta.

Kylmäsavuporotahna

100 g kylmäsavuporoa
½ punasipuli
1 dl persiljaa
125 g piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
100 g ranskankermaa


Rieskarullat lämminsavulohesta

3 rieskaa tai vehnätortillaa
100 g perattua lämminsavulohta
125 g ruohosipulituorejuustoa
75 g ranskankermaa
ripaus mustapippuria
½ dl tilliä hienonnettuna
muutama tippa sitruunamehua

Yhdistä ainekset. Levitä lohitahna rieskojen tai tortillojen päälle. Kääri tiukoiksi rulliksi kääretortun tapaan. Peitä kelmulla ja leikkaa ennen tarjoilua n. 3 cm:n suupaloiksi. Nosta rullat pystyyn ja laita tarjolle.

Rieskarullien täyte kylmäsavulohesta

125 g ruohosipulituorejuustoa
75 g ranskankermaa
100 g kylmäsavulohta suikaleina
100 g pakasteherneitä
½ dl tilliä hienonnettuna
ripaus mustapippuria

Viime vappuna tein cocktailpaloja, joiden muotoon sain idean Pullahiiren blogista. Täytteenä oli savulohitahnaa. Alla ohje.

Pikkuruiset voileipäkakut ovat tyylikästä naposteltavaa.
 

 Lohivoileipäkakkuset


Paina pyöreällä piparkakkumuotilla ruis- ja vehnäpaahtoleivästä pyöreitä paloja (4 palaa/leipäviipale). Täytä savulohesta, tuorejuustosta, ranskankermasta, hienonnetusta suolakurkusta, tillistä ja sitruunamehusta sekoitetulla tahnalla. Kostuta leipiä tarvittaessa maidolla. Tökkää cocktailtikku leipäpinon keskelle. Koristele halutessasi majoneesilla/tuorejuustolla, salaatilla ja kirsikkatomaatilla.

Ei kommentteja: