lauantai 21. joulukuuta 2013

Porkkanalaatikko, imelletty perunalaatikko ja lanttulaatikko

Joulun tunnelma syntyy laatikoiden tekemisestä. Turha väittää siellä vastaan! Ja toinen totuus on, että itse tehden saa maailman parasta imellettyä perunalaatikkoa, maailman parasta porkkanalaatikkoa ja maailman parasta lanttulaatikkoa.

Pari joulua testailtuani eri reseptejä löysin porkkana- ja lanttulaatikkoon hyvät ohjeet, mutta imelletty perunalaatikko oli murheenkryyni. Lopulta vasta toissajouluna sain siihen täydellisen reseptin kälyni anopilta Airilta. Kiitos siitä vielä hänelle, nyt maistuu mahtavalle!

Koska jouluna on köökissä aina vähän kiire, ja muulloinkin laatikoita odottaa uunista vesi kielellä, on niiden kuvaaminen useimmiten unohtunut. Löysin onneksi muutaman vuoden takaisen kuvan joulupöydästä, jossa kaikki kolme laatikkoa komeilevat rinnakkain.

Porkkanalaatikosta muistin eilen ottaa kuvan juuri ennen pakastamista. Itse suosin siis laatikoiden raakapakastamista. Aatonaattona otan laatikot jääkaappiin sulamaan, ja aattona paistan ne. Tuoretta ja tuoksuvaa!

Porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko,
tästä ei joulupöydän antimet voi paremmaksi muuttua!

Imelletty perunalaatikko

2,5 kg perunoita (Siikli) kuorineen
100-150 g pehmeää voita
1 rkl suolaa
3 rkl vehnäjauhoja
n. 1 l täysmaitoa
(max. 2 rkl siirappia)

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat sen jälkeen nopeasti, ne eivät saa jäähtyä. Laita esimerkiksi kuorittu peruna heti kulhoon, jonka peittelet liinalla. Kun kaikki perunat on kuorittu, lisää voi ja suola. Survo. Sekoita joukkoon 1 rkl vehnäjauhoa. Kiedo perunakulho esim. pyyhkeeseen, jotta se pysyy mahdollisimman lämpimänä, ja laita kulho lämpimään paikkaan imeltymään yöksi (tai vähintään 6 tunniksi). Itse imellytin tänä vuonna perunalaatikkoa 60-asteisessa uunissa, jonka luukku oli hiukan raollaan. Sekoittele perunoiden joukkoon imeltymisen aikana kahdesti 1 rkl vehnäjauhoja, niin että valmiissa seoksessa on yhteensä 3 rkl jauhoja.

Jos seos on pysynyt lämpimänä ja imeltyminen on onnistunut, et tarvitse siirappia. Maista! Tarvittaessa lisää seokseen aamulla 1-2 rkl siirappia tuomaan makeutta. Lisää perunoiden joukkoon noin litra "punaista" maitoa ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokiin ja pakasta. 

Ota perunalaatikot käyttöä edeltävänä iltana jääkaappiin sulamaan. Ennen uuniin laittoa pidä niitä hetki huoneenlämmössä. Pudota pinnalle muutama voinokare. Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia tai kunnes pintaan tulee rapea kuori.

Porkkanalaatikko

1 kg kuorittuja porkkanoita
vettä
1 tl suolaa
1,5 dl puuroriisiä
2 dl kuohukermaa
1 dl täysmaitoa
1-2 munaa
½ tl suolaa
½ dl siirappia
¼ tl valkopippuria
korppujauhoa 
voita

Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kun porkkanat ovat kypsiä, ota keitinvesi talteen, ja keitä siinä riisit. Tarkista riisipakkauksen ohjeesta, että vettä on riittävästi ja lisää sitä tarvittaessa.

Soseuta sillä aikaa porkkanat. Lisää maito, kerma, munat sekä mausteet. Kun riisit ovat kypsiä, lisää myös ne seokseen. Tarkista suolan määrä maistamalla. Kaada seos voideltuihin vuokiin (yht. n. 2 litraa). Ripottele pinnalle korppujauhoja ja painele halutessasi pintaan lusikalla kuvioita. Pakasta.
Ota laatikot käyttöä edeltävänä iltana sulamaan jääkaappiin. Ennen uuniin laittoa pidä niitä hetki huoneenlämmössä. Pudota pinnalle muutama voinokare. Paista 180 asteessa 1-1,5 tuntia.
Porkkanalaatikko valmiina pakastukseen tai uuniin.

Lanttulaatikko

1 kg lanttua
vettä
suolaa
2 rkl voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kuohukermaa tai 2 dl kermaa + 1 dl lanttujen keitinlientä
siirappia
valkopippuria
1 muna
korppujauhoa
voita

Lohko ja kuori lantut. Paloittele ne kattilaan ja lisää vettä niin, että lantut peittyvät. Lisää suolaa. Keitä lantut kypsiksi. Ota tarvittaessa 1 dl keitinvettä talteen. Survo lantut. Lisää joukkooon voi ja jauhot vähän kerrallaan ripotellen ja vatkaten. Lisää kerma ja mausteet. Kun seos on jäähtynyt, lisää muna. Kaada seos voideltuihin vuokiin ja ripottele pinnalle korppujauhoa. Paina halutessasi lusikankärjellä kuvioita. Pakasta.

 Ota laatikot käyttöä edeltävänä iltana sulamaan jääkaappiin. Ennen uuniin laittoa pidä niitä hetki huoneenlämmössä. Pudota pinnalle muutama voinokare. Paista 180 asteessa 1-1,5 tuntia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oho, Outi. Täältä tulee huomenna kilpaileva perunalaatikkoresepti, joka periytyy äidiltä tyttärelle. :-)

Outi kirjoitti...

Hih! Paras laatikko voittakoon!

Jussi kirjoitti...

Tässä yksinkertaistettu perunalaatikon imeltymisprosessi. Tämä hallittiin jo 1800 luvulla vaikka alfoja ja beettoja ei tunnettu.

1. Soseuta keitetyt perunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Perunat voi kuoria raakoina ja soseuttaa keitinveteen. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään. Tai laita sose 65 asteiseen sähköuuniin.

2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet. Tarkista imeltyminen maistamalla 1/2 tunnin kuluttua. Optimilämpötilassa imeltyminen on maistettavissa jo 15-30 minuutin kuluttua jauhojeen lisäämisestä. Tässä vaiheessa voi kaiken varalta lisätä jauhoja. Tämä on tärkein imeltymisreaktio - se tuottaa voimakkaimmat makeat yhdisteet. Tämä reaktio usein menetetään nykyisillä alhaisen lämpötilan ohjeilla.

3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi.

4. Kun sose on imeltynyt 3-6 tuntia Imeltäminen on valmis. Imeltymistä voi jatkaa jos haluaa.

5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola, voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.

6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Nykyaikana vällyt voi korvata 65 asteisella sähköuunilla tai lämpökaapilla. On tärkeää että imeltyminen alkaa 75 asteesta.

Imelletty Lanttulaatikko kirjoitti...

Ehdottomasti paras laatikko on "Imelletty Lanttulaatikko"

Imelletty lanttulaatikko

2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja pilko reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 70 asteessa 1-3 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa laske lämpö 65 asteeseen ja imellä 1-3 tuntia. Katkaise virta uunista. Imellystä voi jatkaa uunin jäähtyessä muutaman tunnin.

Sekoita pari kertaa imeltymisen aikana.

Lisää soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

Anonyymi kirjoitti...

Imelletty perunalaatikko - perusohje:

2,5 kg perunoita (Siikli), kaikki lajikkeet imeltyy, myös jauhoiset lajikkeet imeltyy
100-150 g pehmeää voita
2-3 teelusikallista suolaa
3 rkl vehnäjauhoja
n. 1 l täysmaitoa

Näin imelletty perunalaatikko valmistuu:

1. Kuori perunat ja halkaise isot perunat. Keitä perunat kypsiksi vähässä SUOLATTOMASSA vesimäärässä.


2. Survo perunat soseeksi suoraan keittoveteen, niin että saadaan sakea puuromainen sose. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi on oleellinen osa imeltymistä.

3. Jäähdytä sose erittäin nuolellisesti 75-76 asteiseksi. 78 asteessa tai kuumemmassa jauhojen imeltymisentsyymi tuhoutuu lopullisesti.

4. Lisää jäähdytettyyn soseeseen sekoittamalla vehnäjauhot. Tässä vaiheessa lisää tarvittaessa tilkka 75 asteista vettä. Mitään muuta ei saa lisätä ennen imeltämistä. Varsinkin suola ja rasva huonontaa ratkaisevasti imeltymistä.

5. Eristä perunasosekulho hyvin useilla kerroksilla esim. keittiöliinoilla, jotta se pysyy mahdollisimman lämpimänä, ja laita kulho lämpimään paikkaan imeltymään 2-4 tunniksi.

Itse imellytän usein laittamalla 75 asteisen soseen 65-70-asteiseen uuniin ja annan imeltyä 2-4 tuntia. Imeltymisen aikana sekoitetaan 2-3 kertaa ja maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Ylipitkä imeltymisaika saa makeat yhdisteet haihtumaan ja imeltymistulos huononee.

6. Kun sose on imeltynyt siihen lisätään voi ja suola. Maitoa lisätään niin että saadaan notkean puuromainen sose.

7. Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.

8. Sose laitetaan paistumaan noin 200 asteiseen uuniin. Kun soseen pinta saa väriä ja alkaa kupliminen uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.

9. Paista 2-3 tuntia