lauantai 6. huhtikuuta 2013

Aprikoosi-rahkatorttu

Viime viikonlopun vieraille tein pääsiäisen keltaista torttua, joka tavoitteli pashan makumaailmaa (tosin rusinat jätin pois, sillä en itse pidä isommin niistä). Alkuperäinen ohje on peräisin jostakin kaupan ruokalehtisestä.

Keväinen torttu maistuu sitruunarahkalle ja aprikoosille.
Torttu ei ole kovin makea eikä rasvainen verrattuna esimerkiksi juustokakkuihin. Tätä voi syödä hyvällä omatunnolla ;-)

Tein kakun aamulla aikaisin, ja se ehti olla jääkaapissa yli kuusi tuntia. Kakku oli tarjoiltaessa ihan hyvää, mutta pinta olisi kaivannut vähän makeutta lisää. Yön yli jääkaapissa oltuaan kakku maistui todella hyvälle, eikä lisäsokeri enää olisi ollut tarpeen.


Tämä torttu maistuu pashan tilalla pääsiäisenä.


 Aprikoosi-rahkatorttu


Pohja                
1                         kananmuna
1/2 dl                  sokeria
1/2 dl                  vehnäjauhoja
1/4 tl                   leivinjauhetta

Täyte                 
4                         liivatelehteä
2 dl                     vispikermaa
400 g                  sitruunarahkaa
(1 dl                    rusinoita)
1/2 dl                  mantelirouhetta
2 tl                      vanilliinisokeria
2 rkl                    säilyketölkin lientä

Pinta                  
3                         liivatelehteä
n. 400 g              säilykeaprikooseja
1 dl                     säilyketölkin lientä
2 rkl                    säilyketölkin lientä

Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 6 minuuttia. Torttupohja saa jäähtyä vuoassa. Irrota pohja vuoan reunasta veitsellä.

Täytettä varten pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon sitruunarahkat, rusinat, mantelirouhe ja vanilliinisokeri. Kuumenna 2 rkl säilyketölkin lientä pienessä kattilassa ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana rahkatäytteen joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita hyvin. Siirrä vuoka jääkaappiin.

Valmista tortulle pinta. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Soseuta sauvasekoittimella aprikoosit tai persikat ja 1 dl tölkin lientä tasaiseksi soseeksi. Kuumenna tilkka tölkin lientä ja sulata liivatteet liemeen. Älä pidä kattilaa enää liedellä.

Kaada liivateseos ohuena nauhana aprikoosisoseen joukkoon nopeasti sekoittaen. Kaada seos tasaiseksi kerrokseksi rahkatäytteen päälle. Peitä vuoka foliolla ja anna hyytyä 4 tuntia tai mieluummin yön yli. Ennen vuoan reunuksen poistamista irrota torttu reunaa pitkin ohuella lastalla. Siirrä torttu tarjoiluvadille.



1 kommentti:

Sari K / Kapteenilla kirjoitti...

Oi vitsi kun näyttää toooosi herkulliselta! )